CO2 prestatieladder

Je wilt aan de slag met de CO2-Prestatieladder? De CO2-Prestatieladder is een krachtig instrument om de CO2-uitstoot binnen jouw organisatie beter te beheersen en te verminderen. Zo'n certificering levert daarnaast nog meer interessante voordelen op. Maar eerst kort stilstaan bij de vraag: wat is de CO2-Prestatieladder?

De CO2-Prestatieladder verwacht dat je als organisatie een zogenaamd CO2-managementsysteem opzet. Het begrip managementsysteem komt uit de wereld van normeringen en omvat een set regels, processen en maatregelen om een bepaalde normering te kunnen behalen en behouden. In het geval van de CO2-Prestatieladder gaat het over het terugbrengen en beheersen van de CO2-uitstoot van jouw organisatie.

demo aanvragen stel een vraag

Normity - Icoon
Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus

Normity en CO2 prestatieladder

Normity helpt je eenvoudig op weg met de CO2 prestatieladder. Vanzelfsprekend ondersteunt onze software alles wat je nodig hebt: van normenkaders, dreigingsmodellen, risicoanalyse en documentatie tot het vastleggen van jouw organisatie, het beheren van assets en het plannen van activiteiten. En nog veel meer. Niet voor niets staan wij voor grip op kwaliteit. Daarnaast staan onze adviseurs jou graag bij met hun expertise. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een nulmeting of interne audit. Wij horen graag van je!

CO2 prestatieladder

Je kunt het CO2-managementsysteem inzetten in de bedrijfsvoering van jouw organisatie, in projecten en in de keten. Ga je met de CO2-Prestatieladder aan de slag, dan is één van de eerste vragen welk niveau je wenst te behalen. De CO2-Prestatieladder bestaat namelijk uit 5 niveaus, ook wel treden genoemd. Hoe hoger het gewenste niveau, hoe strenger de eisen die aan jouw organisatie worden gesteld. Niveau 3 is op het moment van schrijven het meest gebruikelijk. Niveau 3 is voor veel organisaties de ideale balans tussen benodigde inzet en gunningsvoordeel bij aanbestedingen.

Ontstaan

Het oorspronkelijke idee voor de CO2-Prestatieladder komt bij ProRail vandaan. Zij ontwikkelden in 2009 (!) een eigen erkenningssysteem bij het selecteren van hun aannemers. Dit werd de CO2-Prestatieladder. Aan de beoordeling werd aan toeleveranciers een fictief gunningsvoordeel gegeven. Met name vanwege dat gunningsvoordeel werd het systeem populair. Organisaties als Rijkswaterstaat namen het systeem over. Sinds 2012 beheert de Stichting Klimaatvriendelijk Aanbesteden en Ondernemen (SKAO) de CO2-Prestatieladder.

Uitgangspunten

De CO2-Prestatieladder is een norm. Toch zijn er wel wat verschillen tussen de CO2-Prestatieladder en normen als de ISO 9001 en ISO 27001. Laatstgenoemde normen zijn vooral procedureel ingericht. Dat is veel minder het geval bij de CO2-Prestatieladder. De CO2-Prestatieladder is een managementsysteem waarbij de lerende organisatie voorop staat. De focus ligt dan ook veel meer op bewustwording en het activeren van de organisatie. Het draait om het participeren in sectorale initiatieven, op praktische resultaten en op creativiteit. Jij bepaalt op welke wijze je invulling geeft aan de eisen van de CO2-Prestatieladder!

Voordelen

Wat zijn de belangrijkste voordelen van de CO2-Prestatieladder? Je moet hierbij vooral denken aan de volgende voordelen:

  • De CO2-Prestatieladder verbetert jouw inzicht in de energiestromen
  • De CO2-Prestatieladder geeft jouw organisatie voordeel bij aanbestedingen
  • De CO2-Prestatieladder levert een besparing van je energiekosten op
  • De CO2-Prestatieladder ondersteunt jouw imago als duurzaam werkgever
  • De CO2-Prestatieladder helpt jou bij het behalen van de klimaatdoelstellingen
  • De CO2-Prestatieladder ondersteunt de innovatie van producten en diensten
  • De CO2-Prestatieladder geeft jou (vanaf niveau 3) vrijstelling van EED-audit

Certificering

Je kunt Normity gebruiken om precies te weten waar je als organisatie staat op de CO2-Prestatieladder en wat je nog moet doen om het gewenste niveau te behalen. Normity is dé tool om jou hierin te ondersteunen. Bovendien ondersteunt Normity vrijwel alle andere normen. Het is daardoor supereenvoudig om jouw CO2-managementsysteem te integreren met jouw huidige managementsysteem.

Ben je er klaar voor? Dan is het tijd om je te laten certificeren. Wanneer dat gelukt is, ontvang je het zogenaamde 'CO2 Bewust Certificaat'. Een mooi certificaat om aan jouw medewerkers, opdrachtgevers en andere betrokkenen te laten zien dat jij actief werkt aan het beheersen en verminderen van de CO2-uitstoot.

Gerelateerd

Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus
Heb je al een bestaand programma om jouw kwaliteit in vast te leggen? Dan vertellen we jou graag meer over onze overstapservice. Daarmee stap jij moeiteloos over naar Normity. En wij helpen je om de overstap zo eenvoudig mogelijk te maken! Meer weten? Wij horen graag van je!

Uit ons blog