VCA

VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers. VCA richt zich op organisaties met risicovolle werkzaamheden. Het gaat met andere woorden om een veilige werkplaats voor de medewerkers. Je ziet de VCA norm dan ook vooral terug in sectoren als de bouw, petrochemie, offshoring, transport en elektrotechniek. De norm VCA is gestart in de petrochemie, maar inmiddels wordt het ver daarbuiten toegepast.

De VCA is eigenlijk niet veel meer dan een checklist voor organisaties om een veilig en gezonde werkomgeving te bevorderen. Het gaat met andere woorden te ver om de VCA een norm te noemen. Voor een organisatie heeft een VCA certificering een aantal voordelen:

  • Meer aandacht voor veiligheid, gezondheid en milieu
  • Positieve uitstraling naar de verschillende stakeholders
  • Voldoen aan wettelijke verplichtingen en eisen opdrachtgevers
  • Vervanging voor VGM controlelijsten van opdrachtgevers
  • Positieve invloed op imago van de organisatie

VCA is niet verplicht voor bedrijven uit deze sectoren. Steeds vaker stellen overheid en andere opdrachtgevers een VCA certificering verplicht binnen een aanbesteding. Dat ligt ook voor de hand: het bedrijf heeft immers op deze manier aangetoond dat het werkt volgens algemeen geaccepteerde procedures op het gebied van veiligheid. Deze verplichting komt ook deels voort uit de Arbowet. Met een VCA certificaat toon je namelijk als organisatie ook meteen aan dat je aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet voldoet. Wel zo makkelijk dus voor een opdrachtgever!

Er zijn verschillende VCA certificeringen mogelijk (deze worden vanzelfsprekend allen door Normity ondersteund). Dit is afhankelijk van het type organisatie. De volgende certificeringen zijn beschikbaar:

  • VCA *
  • VCA **
  • VCA Petrochemie
  • VCU

VCA * is er vooral voor kleinere organisaties (met minder dan 35 medewerkers in dienst). Ben je een grotere organisatie, dan is VCA ** voor jou bedoeld (formeel ligt dit onderscheid iets genuanceerder, maar de grootte van de organisatie is wel doorslaggevend). De grondslag voor dit onderscheid is vooral gelegen in de toenemende complexiteit van grotere organisaties. VCA ** richt zich dan ook vooral op zaken als overlegvormen, vastlegging van taken en evaluatie van plannen.

Meer weten?

Misschien ben je nieuwsgierig geworden wat Normity voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Wellicht hoe Normity jouw organisatie kan ondersteunen bij de implementatie? Of misschien zoek je een adviseur? Wij vinden het leuk om hierover met jou vrijblijvend van gedachten te wisselen. Via het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit formulier vraagt om jouw contactgegevens zodat wij met je kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.