HKZ

Normity biedt volledige ondersteuning voor de HKZ norm. De afkorting HKZ staat voor Harmonisatie Kwaliteitsbeoordeling in de Zorgsector. Het doel van het HKZ keurmerk is zorgen voor een duurzame kwaliteitsverbetering in zorg en welzijn. De stichting achter de HKZ norm heeft een pakket samengesteld van normen. Elke branche in de zorg heeft een eigen pakket gekregen. HKZ is gebaseerd op de ISO 9001 norm. De HKZ is een belangrijke norm geworden in de zorg. Inmiddels werken al meer dan 10.000 organisaties met de HKZ normen, van apotheken, verpleeghuizen en GGZ-instellingen tot kinderopvang. Normity ondersteunt onder andere HKZ Kleine Organisaties en HKZ Zorg en Welzijn.

Invulling

De HKZ is doelgericht. Het vertelt zorginstellingen vooral wat de minimumeisen zijn. Het geeft nauwelijks aan hoe de invulling eruit moet komen te zien. Dat is vooral aan de organisatie zelf om te bepalen. Als organisatie bepaal je zelf hoe je het zogenaamde managementsysteem gaat invullen en implementeren. Het is natuurlijk prachtig wanneer je als organisatie je HKZ managementsysteem op orde hebt. Maar het uiteindelijke doel is om een continue verbetering binnen je organisatie teweeg te brengen. Kwaliteitsverbetering is een continu proces. Met het HKZ certificaat geef je aan je markt en klanten aan dat je de zaken intern goed op orde hebt, dat je klant centraal staat en dat je kwaliteit hoog in het vaandel hebt staan.

Voordelen

Aan het behalen van de HKZ normen is een aantal voordelen verbonden. Klanttevredenheid heeft een belangrijke plaats gekregen in de HKZ normering. Door te voldoen toon je als organisatie aan dat je inspeelt op de behoeften en verwachtingen van de klanten. Ten tweede zie je dat steeds meer zakelijke relaties een HKZ (of vergelijkbare) normen verwachten, willen zij zaken met de zorginstelling doen. Denk aan verzekeraars, patienten en consumentenorganisaties. Immers: het voldoen aan de HKZ norm is een belangrijke indicatie van de kwaliteit die de zorginstelling zelf voorstaat. En tenslotte zorgt de HKZ normering voor beter gestroomlijnde processen. Het zorgt voor een betere identificatie en aanpak van mogelijke risico's, en een beter begrip van de organisatie zelf, evenals haar werkprocessen.

Sectoren

Het is goed om je te bedenken dat HKZ bestaat uit specifieke onderdelen. Elke sector in de zorg heeft een eigen toevoeging gekregen. Zo past iedere norm perfect bij de zorgsector! Deze toevoeging per sector is te vinden in de hoofdstukken 1 tot en met 3. De generieke hoofdstukken zijn de hoofdstukken 4 tot en met 9. De HKZ norm heeft inmiddels voor meer dan 20 zorgsectoren aanvullingen beschikbaar gesteld. Denk hierbij onder andere aan de kinderopvang, GGZ, Jeugdzorg, Thuiszorg, Openbare Apotheken, Forensische Geneeskunde, Dialyse en Gehandicaptenzorg. Iedere zorginstelling moet met andere woorden voldoen aan de generieke norm (hoofdstuk 4 tot en met 9) en de zorgsector specifieke toevoeging (hoofdstuk 1 tot en met 3).

Certificering

Wil je als zorgorganisatie een HKZ certificering, dan doorloop je een auditproces. Deze audit wordt afgenomen door een externe certificerende instelling. Deze instelling (ook wel een CI genoemd) beoordeelt of het managementsysteem van de zorgorganisatie voldoet aan de HKZ normen. Is dat het geval, dan krijgt de zorgorganisatie van de certificerende instelling het HKZ certificaat. Zo'n certificaat is 3 jaar geldig, maar tussentijdse toetsing is wel verplicht. Ook daaruit blijkt maar weer dat kwaliteitsverbetering een continu proces is: je moet steeds opnieuw kunnen aantonen te voldoen.

Lees verder

Meer weten?

Misschien ben je nieuwsgierig geworden wat Normity voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Wellicht hoe Normity jouw organisatie kan ondersteunen bij de implementatie? Of misschien zoek je een adviseur? Wij vinden het leuk om hierover met jou vrijblijvend van gedachten te wisselen. Via het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit formulier vraagt om jouw contactgegevens zodat wij met je kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.