CO2-Prestatieladder

Besparen op energieverbruik is actueler dan ooit. Zowel in de bedrijfsvoering als in projecten als in de keten. Dit kan op allerlei manieren, bijvoorbeeld door meer gebruik te maken van duurzaam opgewekte energie of door grondstoffen en materialen in jouw organisatie efficiënter te gebruiken. De CO2-Prestatieladder helpt jou om bij het reduceren van de CO2-uitstoot.

Steeds meer organisatie gebruiken de CO2-Prestatieladder inmiddels als criterium bij aanbestedingen. Dan moet je bijvoorbeeld denken aan Rijkswaterstaat, ProRail en verschillende overheden. Een certificering voor de CO2-Prestatieladder wordt dan ook steeds belangrijker. En dat is niet de enige reden om dit te doen. Zo ondersteunt een CO2-Prestatieladder certificering jouw image als duurzame werkgever. Je draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen. En niet onbelangrijk: je bespaart op jouw energiekosten!

Hoe implementeer je nu de CO2-Prestatieladder in jouw organisatie? Daarvoor moet je een zogenaamd CO2-managementsysteem opzetten. Een bekende term uit de wereld van de normeringen. Het houdt in dat je een set regels, processen en maatregelen binnen jouw organisatie inzet, waardoor jouw CO2-uitstoot wordt teruggebracht en wordt beheerst. Een CO2-managementsysteem wordt ingericht aan de hand van 4 onderwerpen:

  • A: Inzicht: het bepalen van de energiestromen en CO2-footprint
  • B: Reductie: het ontwikkelen van (ambitieuze) doelstellingen
  • C: Transparantie: het opzetten van structurele communicatie
  • D: Participatie: deelnemen aan initiatieven in de sector

Je kunt je laten certificeren op een door jou gekozen niveau (ook wel trede genoemd). Er zijn in totaal 5 treden beschikbaar. De eisen aan de certificering worden steeds strenger, naarmate je voor een hoger niveau kiest. Ben je gecertificeerd voor een hoog niveau, dan ben je ook automatisch gecertificeerd voor de onderliggende niveaus.

Normity

Normity helpt jou om een goed CO2-managementsysteem op te zetten. Het bevat alle functionaliteit die je hiervoor nodig hebt. En niet onbelangrijk: Normity ondersteunt ook alle andere relevante normen. Het is daarvoor supereenvoudig om het CO2-managementsysteem te integreren in jouw bestaande managementsysteem! We hebben een verhelderend blogartikel geschreven over de CO2-Prestatieladder en Normity.

Meer weten?

Misschien ben je nieuwsgierig geworden wat Normity voor jou en jouw organisatie kan betekenen? Wellicht hoe Normity jouw organisatie kan ondersteunen bij de implementatie? Of misschien zoek je een adviseur? Wij vinden het leuk om hierover met jou vrijblijvend van gedachten te wisselen. Via het formulier hieronder kun je contact met ons opnemen. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met je op!

Dit formulier vraagt om jouw contactgegevens zodat wij met je kunnen communiceren. Jouw gegevens worden nooit aan derden verstrekt. Zie onze privacyverklaring om te zien hoe wij met jouw gegevens omgaan.