Wachtwoorden

Zijn er echt overeenkomsten tussen wachtwoorden en onderbroeken? Een interessante (en rare) vraag. Volgens Kaspersky Lab klopt deze vergelijking in ieder geval wel. Tijd om te onderzoeken wat dan precies die overeenkomsten zijn. En misschien leren we onderweg ook nog iets!

Marcel van Langen
Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus

Verwissel ze regelmatig

Een wachtwoord is jouw unieke sleutel tot een online omgeving. Ongetwijfeld heb jij daarnaast nog een hele stapel wachtwoorden voor andere websites, omgevingen en beveiligde informatie. Het is goed om je wachtwoorden regelmatig te wijzigen. Gelukkig houden de meeste netwerken dit al automatisch voor je in de gaten. Maar geldt dat ook voor die andere websites? Natuurlijk is het even werk, maar het is echt veiliger om de wachtwoorden regelmatig te wijzigen.

Laat ze niet liggen

Hiermee hebben we de tweede overeenkomst tussen onderbroeken en wachtwoorden te pakken: laat ze niet rondslingeren! In de loop der jaren bedenken wij steeds weer nieuwe manieren om wachtwoorden op te slaan. Van een papiertje op het bureau tot een Word document op je computer. Niet doen! Er zijn superhandige gratis producten die jouw wachtwoorden kunnen opslaan. Bijvoorbeeld KeePass of BitWarden. Veel makkelijker en ook nog eens veel veiliger.

Deel ze niet

Volgens onderzoek deelt zo'n 38 procent van de Nederlanders wachtwoorden met collega's en huisgenoten. Dat is behoorlijk wat, vooral als je bedenkt dat wij Nederlanders dan nog heel goed scoren ten opzichte van onze buurlanden. Het is natuurlijk niet de bedoeling. Jouw wachtwoorden horen bij jou. Kortom: houd altijd je wachtwoord voor jezelf. Geef ze ook niet aan een leidinggevende of helpdesk. En vraag ook nooit iemand anders om voor jou in te loggen met jouw wachtwoord.

Wees mysterieus

Oke, oke, deze vergelijking gaat misschien een beetje mank. Maar toch: wat kiezen we vaak eenvoudige wachtwoorden. Je kent ze wel: welkom123, qwerty, wachtwoord, admin. Dat soort wachtwoorden. Wachtwoorden waar een kwaadwillende gelukkig van wordt. Veel van die gratis producten waar we het eerder over hadden, helpen je bij het kiezen van veilige wachtwoorden. En ze helpen je ook meteen bij het onthouden. En als je toch bezig bent: zorg er in ieder geval voor dat je een wachtwoord altijd maar 1 keer gebruikt.

wachtwoord sleutel uniek encryptie onderbroek kaspersky welkom123 querty admin veilig onthouden bitwarden keepass encrypt cyclus

Veilig thuis werken

Dit artikel is onderdeel van een reeks. Via onderstaande links kun je de overige bijbehorende artikelen ook lezen.

1 - Omgevingsbewust
2 - Clean desk
3 - Wachtwoorden
4 - Phishing
5 - Wifi
6 - Teams


Normity - Icoon - Twitter Normity - Icoon - Facebook Normity - Icoon - LinkedIn Normity - Icoon - Whatsapp Normity - Icoon - Pinterest Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Email Normity - Icoon - Google Normity - Icoon - Plus